Alt
31.01.2017

Kompānijas “Mikrofona ieraksti” vēsturisko ierakstu sērijā “Leģendas” līdz šim ir izdoti dziesmu apkopojumi tādām latviešu mūzikas leģendām kā Nora Bumbiere, Ojārs Grinbergs un Edgars Liepiņš.

Vardīte

 

Šonedēļ, godinot latviešu izcilā estrādes dziedātāja Viktora Lapčenoka ieguldījumu populārajā mūzikā, un atzīmējot viņa 70. dzīves jubileju, izdota dziedātāja labāko dziesmu izlase, kurā atrodamas gan pazīstamākās dziedātāja solo dziesmas, gan arī dueti ar Noru Bumbieri.

Albuma bukletā atrodamas arhīvu fotogrāfijas, kā arī speciāli šim izdevumam sagatavots muzikoloģes Daigas Mazvērsītes apraksts par dziedātāja radošās dzīves gājumu. Lūk, tikai neliels ieskats tajā:

 

1947. gada 16. janvārī dzimušais Viktors Lapčenoks ir īsts strādnieku bērns, proletārietis, un abi Lapčenoku bērni staigāja tēva, kurpnieka, darinātos apavos. Smags darbs, pacietība un vienkāršu ļaužu sirsnība veidoja nākamā mākslinieka pasaules redzējumu, kur kopš 5. klases svarīgu vietu ieņēma sports. Dziedāšanas skolotāja zēnu sauca par „zelta rīklīti” un kā kartupeļu lakstu starp rozēm ielika vienīgo puiku starp meitenēm vokālajā ansamblī.

Kādudien Lapčenoka dzīvi ar kājām gaisā sagrieza kāds telefona zvans. Zvanītājs bija pats slavenais Raimonds Pauls – REO vadītājs piedāvāja puisim atnākt uz noklausīšanos. Todien nosvīdis Viktors strinkšķināja savu salāpīto ģitārīti, kurai kāds pa Jāņiem bija uzsēdies virsū, un nodziedāja slaveno Mežrozīti. Pēc priekšnesuma Paula solījies šo koka gabalu, proti, ģitāru, izmest pa logu, bet par jaunā dziedoņa izredzēm neteica ne vārda. Pagāja pāris nedēļu, līdz sekoja neticamais uzaicinājums – dziedāt REO...”  

CD būs pieejams Viktora Lapčenoka jubilejas koncertos Rēzeknē, Cēsīs, Rīgā un Liepājā.

Izlasē iekļautas sekojošas dziesmas:

 

  1. Dziesmiņa par prieku
  2. Zilā
  3. Nekal mani gredzenā
  4. Kurzeme
  5. Inese
  6. Lana
  7. Varbūt
  8. Zied ievas Siguldā
  9. Sanāciet, sadziediet, sasadancojiet
  10. Kad saule aiziet
  11. Vardīte
  12. Čakārnītis
  13. Grieze
  14. Rudacīte
  15. Ai-dundur-dundur-dun-dun-dun
  16. Undīne
  17. Manai Dzimtenei
  18. Latviešu jūrniekiem
  19. Lapsenes nāve
  20. Tā diena
Lapsenes nāve
 
 
Tā diena